Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Onderzoekend en nieuwsgierig - Francis

Teamleider Zorglijn Jeugd

Je moet heel onderzoekend en nieuwsgierig zijn

'In principe is de Waag er voor mensen die strafbaar of grensoverschrijdend gedrag laten zien. Soms zijn ze al veroordeeld, maar dat hoeft niet. Het zijn bijvoorbeeld jongeren met gedragsproblemen.  Die zijn dan thuis heel erg agressief, dat kan zowel verbaal als fysiek zijn. Dat agressieve gedrag kan zich ook op school of op straat afspelen.

Zo komen hier meiden die je op straat liever ontwijkt. Ze hebben een grote bek en kunnen je een onveilig gevoel geven. Ze komen binnen en hebben iets van: denk maar niet dat ik hier iets hoef te doen. Maar je hebt ze bij wijze van spreken in vijf minuten aan tafel en dan laten ze een hele andere kant van zichzelf zien. Dan zie je dat het leuke jongeren zijn, net als de meeste cliënten. Iemand heeft niet zomaar gedragsproblemen. Dus je moet wel onderzoekend en nieuwsgierig zijn. En soms ook tevreden met hele kleine veranderingen.

Het leukste en uitdagendste van mijn werk is om samen met de cliënt de vraag te beantwoorden: hoe komt het nou dat je voor deze oplossingen kiest en hoe kunnen we samen daar nou andere manieren voor bedenken? Dié puzzel wil ik leggen met mijn cliënten. Ik heb geen kant en klare oplossingen maar ik zeg altijd: ik kan wel samen met jou op zoek gaan en ik weet wel welke vragen ik kan stellen en in welke richting ik moet zoeken.

Als behandelaar moet je wel incasseringsvermogen hebben. Je moet directief zijn. Je moet transparant zijn, objectief kunnen zijn, neutraal en... je moet ook humor hebben.'