Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Het nieuwe normaal - Hozana

Behandelaar

Maar voor ons allen heeft corona sinds zijn stille ingang in maart bepaald dat een deel van ons dagelijks leven er anders uit ziet

Corona, of ook wel COVID-19, lijkt de koers van het jaar 2020 bepaald te hebben. Voor sommigen is dit verschrikkelijke virus heel dichtbij gekomen en hebben zij dierbaren verloren, maar voor ons allen heeft corona sinds zijn stille ingang in maart bepaald dat een deel van ons dagelijks leven er anders uit ziet. Mijn leven? Geen volle treincoupe meer van Utrecht naar Rotterdam, geen momentjes tussen gesprekken door met mijn collega’s, en niet meer de altijd terugkerende discussie over de temperatuur van onze werkkamer. Zelfs dat laatste mis ik nu.

In maart gingen wij binnen een week van geen hand meer geven over naar thuiswerken. Pre-corona deed ik wel eens aan thuiswerken als ik de administratie nog wilde afmaken, maar nu kreeg thuiswerken een hele andere betekenis. In de eerste paar dagen hebben velen zich afgevraagd hoe je therapie vanuit huis en op afstand bedrijft? Deze vraag kwam niet alleen naar boven bij mijn collega’s van de Waag, maar ook bij cliënten die zich afvroegen of bellen, beeldbellen en eHealth hun hetzelfde zou bieden als de gesprekken op de vestiging.

De zorgen en spanning zag ik bij sommige cliënten in de eerste weken toenemen doordat hun veilige plek op de Waag anders ingevuld werd. Mijn cliënten spraken vaak hun waardering en het gemis van de face-to-face gesprekken uit. Dat geeft een goed gevoel over het werk dat wij doen en is ook de drijfveer om door te blijven gaan. Aan de andere kant zie ik bij sommige cliënten dat zij juist nu beter afspraken kunnen nakomen, doordat ze niet meer de financiële last hebben voor de reis. Zo was er ook een cliënt die  aangaf dat het voor hem nu makkelijker is om zich kwetsbaar op te stellen, doordat er meer fysieke afstand is.

Inmiddels zijn we acht weken verder. Zowel de cliënten als wij behandelaren van de Waag zijn inmiddels gewend aan het “nieuwe normaal”. Ik word overspoeld door interessante Webinars, nieuwe eHealth tools en e-mails over alle voorzorgsmaatregelen die wij als organisatie nemen. Zelfs mijn cliënten zijn gewend geraakt aan het beeldbellen en mijn kamerplanten die ik op de achtergrond heb staan. Beeldbellen hou ik waarschijnlijk ook post-corona erin, omdat ik heb gemerkt dat het ook voordelen heeft.

Op de vestiging zijn wij inmiddels over gegaan tot roosters, looproutes en het reserveren van tijdblokken. Ook staat de desinfectant klaar bij de ingang. Ik wil dan ook mijn waardering uitspreken voor de veerkracht van niet alleen de cliënten die zich flexibel opstellen, maar ook de collega’s die ondanks de pandemie zorg blijven leveren. Het nieuwe normaal begint dus eigenlijk al heel normaal te worden.