Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuwsgierig naar drijfveren - Maret

Teamleider

Het is goed als je heel nieuwsgierig bent naar wat mensen drijft

‘Wij bieden behandeling en zorg aan mensen met een tbs-kader en wij hebben op mijn locatie drie opname-afdelingen voor mensen met een rechtelijke machtiging. Er is verschil tussen TBS en de RM. De TBS, een strafrechtelijke maatregel, wordt opgelegd nadat er een delict is gepleegd waarop minimaal vier jaar gevangenisstraf staat en waarbij ten tijde van het plegen van het delict sprake is van een geestes- dan wel persoonlijkheidsstoornis. Een rechtelijke machtiging (RM) is een civielrechtelijke maatregel. Daarbij bieden we vooral zorg en behandeling om te voorkomen, dat de risico’s oplopen voor de persoon zelf of voor de maatschappij.

Ik heb maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd. In de tijd dat ik hier nu werk heb ik de Jeugd-, Gezin- en Contextopleiding afgerond. Context houdt in dat je de patiënt niet als individu ziet, maar als onderdeel van zijn familie waarbij loyaliteiten en roulerende rekeningen gelden. Door bijvoorbeeld wat een familie in het verleden heeft meegemaakt en daarmee bewust of onbewust als opdracht aan een kind wordt doorgegeven. 

Het interessante van het werken op een groep, is dat niet één dag hetzelfde is omdat je van alles meemaakt met de patiënt. Boosheid, verdriet, teleurstelling, overwinning; het hoort allemaal bij het leven en dus is dus ook aanwezig op de groep. Ik vind het erg mooi om te zien dat mensen op een gegeven moment het gevoel krijgen dat ze weer in staat zijn om het leven bij de kladden te pakken, zelf regie hebben over waar ze heen willen met hun leven. Het mooie van het werk op de groep is, dat je heel intensief met elkaar samenwerkt. Dit betekent dat je heel veel leuke dingen maar ook pittige momenten met elkaar deelt. Daarbij is het belangrijk dat je veel zorg voor elkaar hebt. Dit betekent ook dat je elkaar heel goed kent en elkaar vaak na werktijd nog spreekt.

Je moet stressbestendig zijn om hier te kunnen werken maar het is vooral goed als je heel nieuwsgierig bent naar wat mensen drijft. Ik blijf hier voorlopig werken!'