Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Willen weten wat er speelt - Sara

(Kinder- en Jeugd) Psychiater

Wij willen precies weten wat er aan de hand is

'De Waag is goed in de diagnostiek en de behandeling van forensisch gedrag. Gedrag waar de maatschappij zich doorgaans van afkeert. Samen met deze cliënten, probeer ik vragen te beantwoorden als: wat is er nou precies aan de hand en wat maakt nou dat een cliënt de fout in gaat?

Om vervolgens mensen te motiveren om toch iets aan dat gedrag te gaan doen. Dat kan zowel met medicatie als met psychotherapie. Het is vaak een combinatie van beiden. Ik denk dat het belangrijk is om door te vragen waar andere mensen misschien stoppen. En om niet te snel met makkelijke oplossingen te komen. Makkelijke oplossingen zijn er niet. Anders had iemand ze allang zelf bedacht.
Een psychiater werkt bij de Waag als hoofdbehandelaar, maar doet ook eigen behandelingen. Zowel medicamenteus als psychotherapeutisch. En de psychiater wordt erbij betrokken als er crises zijn.
Binnen het multidisciplinaire team heeft iedereen zijn eigen specialisme en dit werkt heel goed. Er is binnen het team geen hiërarchie.
Ik denk dat een nieuwe collega de vaardigheid moet hebben om naast de cliënten te staan en om samen met de cliënten te bekijken waar zij last van hebben en wat zij willen en kunnen veranderen.
Ik krijg er een kick van als er aan het begin van een gesprek iemand ongemotiveerd tegenover me zit, die aan het eind van het gesprek weer gemotiveerd de deur uitgaat.'