Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

3 vragen aan forensisch maatschappelijk werker Ilse

forensisch maatschappelijk werker bij de Waag

Ilse werkt als forensisch maatschappelijk werker bij de Waag. We stelden haar drie vragen...

Wat doet een forensisch maatschappelijk werker en wat betekent dat binnen de Waag en het team?

Bij de Waag volgen cliënten een forensische behandeling. Soms leveren praktische zaken cliënten veel stress op. Soms zoveel dat het hun gedrag beïnvloedt en ze niet goed aan de behandeling kunnen werken. Als forensisch maatschappelijk werker heb ik de tijd en aandacht om deze dynamische risicofactoren weg te nemen. Zo help ik cliënten bij problemen op het gebied van werk, wonen, financiën of vrije tijd. Naast psychosociale problemen bied ik ook specifieke interventies aan, zoals: educatie over en oefening in impulscontrole, emotieregulatie, sociale vaardigheden en stressreductie. 

Als forensisch maatschappelijk werker werk ik zorglijnoverstijgend. Dit betekent dat ik help op alle zorglijnen die de Waag heeft. Elke behandelaar die volwassenen behandelt kan mij inschakelen. De cliënt volgt dan naast zijn behandeling bij de Waag ook een traject bij mij. Het is dan ook belangrijk dat ik als forensisch maatschappelijk werker actief samenwerk met de (coördinerend) behandelaar. Bijvoorbeeld om de prioritering en uitwerking van de behandeldoelen af te stemmen. 

Door de komst van de forensisch maatschappelijk werker hebben de behandelaren meer tijd om te werken aan de andere risicofactoren en de onderliggende problematiek van de cliënt. Ook sluit ik geregeld aan bij multidisciplinaire overleggen. Zo kijken we vanuit meerdere perspectieven naar de behandeling. Hiermee neemt de kwaliteit van het zorgprogramma toe. 


Waarom ben je dit gaan doen? Waarom bij de Waag?

Hiervoor werkte ik als sociotherapeut bij de Van der Hoeven kliniek. Dat maakt, net als de Waag, onderdeel uit van de Forensische Zorgspecialisten. Ik heb hier met veel plezier gewerkt, maar was toe aan een nieuwe uitdaging en wilde graag ervaring opdoen in werken op een poli. 

Openheid, transparantie, veiligheid, ontwikkeling en gezelligheid staan hier hoog in het vaandel.

Een collega vertelde mij over de functie forensisch maatschappelijk werker. Hierna ben ik meteen gaan solliciteren. De manier van werken is herstelondersteunend en relationeel. De focus ligt op de eigen kracht en regie van de cliënt. Deze manier van werken past goed bij mij en sluit aan bij wat ik belangrijk vind. 

Daarnaast wilde ik graag binnen De Forensische Zorgspecialisten blijven werken omdat ik de werkcultuur erg fijn vind. Openheid, transparantie, veiligheid, ontwikkeling en gezelligheid staan hier hoog in het vaandel.


Met welke doelgroep werk je?

De forensische doelgroep is erg breed. Zo hebben we cliënten bij de Waag die vrijwillig in behandeling zijn. Of juist verplicht, vanuit een juridisch kader binnenkomen. De gemiddelde Nederlander denkt niet altijd goed over forensische cliënten. Ze hebben immers ooit iets strafbaars gedaan, of dreigen dat te gaan doen. Maar in mijn ogen zijn het mensen die net zoals jij en ik dromen, wensen en kwaliteiten hebben. De combinatie van werken aan de risicofactoren en oog hebben voor de positieve kanten van iemand maakt het erg leuk en uitdagend. Het vraagt vaak om veel geduld, creativiteit, doorzettingsvermogen en je moet stevig in je schoenen staan.


Ook werken bij de Waag?

Benieuwd of werken in de forensische zorg ook iets voor jou is? Kom een kopje koffie drinken. Zo kun je al je vragen stellen en kijken of het werk bij je past voor je besluit te solliciteren. Of bekijk onze vacatures.

Ja, ik wil een kopje koffie komen drinken

Bekijk vacatures