Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Het verhaal van Emma

In behandeling bij de Waag om het vertrouwen in mensen terug te vinden

Jaarlijks worden er meer dan 6.000 cliënten behandeld bij de Waag. Hoewel we ons best doen om uit te leggen wat het betekent om in behandeling te zijn, kunnen onze cliënten dat het beste zelf vertellen.

Na haar veroordeling voor brandstichting, kreeg Emma (43) een behandeling van 2 jaar bij de Waag opgelegd. De behandeling was in het begin erg confronterend voor haar: “Ik had tot dan als een kluizenaar geleefd omdat ik zo wantrouwig was, en nu moest ik me openstellen, mijn verhaal delen.” Emma had geen vertrouwen meer in mensen, en door wat ze in het verleden had meegemaakt had ze PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis) gekregen. Bij de Waag kreeg ze cognitieve therapie en emotieregulatie bij de zorglijn Agressie & Vermogen.

Beetje bij beetje wist haar behandelaar haar vertrouwen te winnen: “Hoewel ik erg tegen de behandeling opzag, respecteerde ik mijn straf en nam ik me voor om mee te werken, of tenminste, om op mijn afspraken op te dagen. Met de tijd begon ik steeds meer te delen, en op een moment deblokkeerde ik.”

Ik ben opener en bereid om mensen een kans te geven, dat is een hele grote stap.

“Ik heb hard gewerkt om mezelf de baas te zijn en te blijven, en ben er erg trots op dat het me gelukt is. Ook mijn behandelaar heeft hard gewerkt om mijn vertrouwen te winnen. Ik ben haar dan ook dankbaar om me een kans te geven, en mij te laten zien dat het mogelijk is weer te vertrouwen. Het loopt nog niet helemaal soepel, maar ik ben opener en bereid om mensen een kans te geven, en dat is een hele grote stap.”

Wat Emma geleerd heeft, neemt ze mee nu dagelijks in de praktijk: “Ik heb contact met mijn buren, leef opener en kan ook beter omgaan met moeilijke situaties, omdat ik meer rust heb gevonden. En het leukste is dat mijn jongste dochter terug bij mij kan komen inwonen. Op die manier kan ik haar ook meegeven wat ik heb geleerd.”