Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Ouders van Bob

Over de FAST-behandeling

Jaarlijks worden er bijna 9000 cliënten behandeld bij de Waag. Hoewel we ons best doen om uit te leggen wat het betekent om in behandeling te zijn, kunnen onze cliënten dat het beste zelf vertellen.

"Het ging al een tijdje niet goed met onze zoon. In korte tijd veranderde hij van een rustige en lieve jongen naar een jongen met hevig escalerend gedrag met enorme woede-uitbarstingen met fysiek en verbaal geweld. Weglopen was aan de orde van dag. En we hadden totaal geen vat meer op hem en met wie hij omging. Wij waren ten einde raad.

Gelukkig zijn wij als ouders geen afwachtende types en hebben we actief gezocht naar de juiste hulp, wat absoluut niet meevalt als je in een dergelijke situatie terecht komt. Want er kijkt namelijk niemand naar je kind om. Dus de eerste tip voor alle ouders: loop niet weg voor je verantwoordelijkheid en ga altijd naast je kind staan. Onze zoon heeft ruim drie maanden geen onderwijs gehad, omdat de school handelingsverlegen was. De school, de inspectie, de gemeente, niemand scheen dat erg te vinden. Door vast te houden en niet op te geven is het gelukt om een plek binnen het reguliere onderwijs te vinden. Ik weet zeker dat het ons niet was gelukt om de directeur te overtuigen zonder het toen net gestarte FAST-traject. Gelukkig hadden wij ook een fantastische psycholoog die niet schroomt om verder te kijken dan haar eigen praktijk. Daardoor was onze wachttijd bij de Waag overzichtelijk.

Blijf altijd naast je kind staan en geef nooit op

Wij hebben door een heel intensief verlengd FAST-traject samen met onze behandelaar onze onzekere en onveilige gezinssituatie getransformeerd naar een stabiel gezin waar we inmiddels twee pubers hebben. We hadden zoveel problemen voordat we begonnen en daardoor waren we erg ongelukkig en voelden we ons onveilig in ons eigen huis. Nu zijn er geen escalaties meer, af en toe een stemverheffing, maar geen agressie meer. Ook op school maakt hij nu een verantwoorde indruk en is hij goed aanspreekbaar. Vanaf volgend jaar maakt onze zoon zelfs de overstap naar een professionele sportomgeving. Alleen hadden wij dit niet gered. In het begin van het traject moesten wij wel heel erg wennen aan het idee dat juist wij als ouders aan het werk gingen, en niet de puber in kwestie. Maar terugkijkend is het resultaat verbluffend en doen wij het nu alleen en zijn gelukkig met elkaar!

De aanpak van FAST is super intensief, doordat je tijdelijk een vertrouwenspersoon toevoegt aan je gezin. Samen met je behandelaar ga je praktisch aan de slag en formeer je concreet doelen. Daar ga je vervolgens mee aan de slag. Wij hadden het geluk dat bijna al onze interventies direct tot resultaat leidden. Maar soms waren we ook met elkaar aan het zoeken naar de praktische invulling, en moesten we gewoon uitproberen. Het is ontzettend fijn om in een onzekere fase in je leven iemand met kennis van zaken in je omgeving te hebben die je om hulp kan vragen. Het komt nog wekelijks voor dat we tegen elkaar zeggen: ‘Wat zou Josefiene hier van vinden?’ Dat zegt genoeg over de band die we met haar hadden."