3 vragen aan psychiater Jeroen
Psychiater bij de Waag
Jeroen werkt als psychiater bij de Waag. We stelden hem drie vragen...

Je hebt onlangs jouw opleiding tot psychiater afgerond en bent gestart bij de Waag. Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Enige tijd voor het afronden van mijn opleiding ben ik mij gaan oriënteren op een vervolgstap. Gedurende de opleiding heb ik mijn interesse voor (systeem)therapeutisch behandelen ontdekt. De Waag trok mijn aandacht omdat er voor psychiaters naast de gebruikelijke psychiatertaken ook veel mogelijkheden zijn om zowel psychotherapeutisch als systeemtherapeutisch te kunnen behandelen.
Daarnaast viel mij in de niet-forensische GGZ op dat ik met enige regelmaat cliënten tegenkwam die moeilijk in zorg kwamen, maar zich in het verleden wel ‘gezien’ hadden gevoeld bij de Waag. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik dacht: daar bij de Waag doen ze iets interessants. Na twee kennismakingsgesprekken werd dit beeld bevestigd. Er bleek een wederzijdse klik te zijn.”
Wat is je opgevallen tijdens je eerste maanden?
“Allereerst het uitgebreide en kwalitatieve leeraanbod. De Waag is een gespecialiseerd expertisecentrum en dat merk je aan het niveau van de trainingen en de kennis en ervaring van de collega’s. Je merkt dat er veel aandacht is voor onderzoek, scholing, overleg en het borgen van kennis binnen de organisatie.
Ook de veelzijdige rol van een psychiater bij de Waag is me opgevallen. Je draagt binnen de forensische GGZ meerdere petten tegelijk. Naast de behandeling van psychiatrische ziektebeelden heb je ook een belangrijke rol in het helpen voorkomen van maatschappelijk risicovol (delict)gedrag. Omdat veiligheid altijd voorop staat, zijn de behandelingen meer risicogestuurd en gaat het net een stap verder. Het maakt ook dat er meer ruimte is voor zorgvuldige diagnostiek, meer holistische behandelingen en een langere adem.
Hoe werk je samen met collega’s?
“Als je als psychiater de dienst wil uitmaken, dan zit je bij de Waag verkeerd. Ik trek gelijkwaardig op met alle type behandelaren op de vestiging. Veel van onze cliënten is opgegroeid met grote tekorten en vertrouwensbreuken. Daarom is het extra belangrijk dat je authentiek en betrouwbaar bent en je je niet beter voelt of opstelt dan cliënten of collega’s.
Ik geloof dat het behandelaren helpt als ze een beetje lijken op hun cliënten. Cliënten bij de Waag zijn doorgaans uitgesproken en hebben het hart op de tong. Niet alles in hun leven gaat volgens het boekje. Dit zie je op een bepaalde manier terug bij collega’s van de Waag. We zijn een organisatie met veel expertise, maar we zijn zeker geen log orgaan. Er is opvallend veel ruimte om je uit te spreken en het net iets anders te doen.”
Ook werken bij de Waag?
Benieuwd of werken in de forensische zorg ook iets voor jou is? Kom een kopje koffie drinken. Zo kun je al je vragen stellen en kijken of het werk bij je past voor je besluit te solliciteren. Of bekijk onze vacatures.