Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Start post-hbo-opleiding ggz-agoog

Kartal Uçar, hoofd behandelondersteuning en organisatie van de Wierde

Deelnemers kunnen het geleerde direct in de praktijk toepassen

Kartal Uçar is hoofd behandelondersteuning en organisatie van de Wierde, een van de drie locaties van de Van der Hoeven Kliniek. Als teamleider stond hij drie jaar geleden aan de wieg van de tweejarige post-hbo-opleiding tot ggz-agoog, samen met HR-collega Chantal Sterk en teamleiders Daan Maaskant en Tom Lagerweij. Deze maatwerk-opleiding is onderdeel van een vierjarig ontwikkeltraject voor groepsleiders en ging in september 2020 officieel van start.

"We wilden groepsleiders die twee tot drie jaar in dienst zijn beter 'boeien en binden', want het personeelsverloop in deze groep is vrij hoog," vertelt Uçar. Dat heeft onder andere te maken met de opleiding van de groepsleiders. "Een groot deel van hen heeft weliswaar een universitair of hbo-diploma, maar vaak net in een andere richting dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vereist voor de NZa-beroepsaccreditatie. Daardoor kunnen ze geen uren declareren en dus niet doorstromen naar functies waarvoor dat nodig is. Dat beperkt hun ontwikkelmogelijkheden."

De teamleiders namen daarom het initiatief om te zoeken naar een oplossing. "Die vonden we in een opleiding die een accreditatie én inhoudelijke verdieping moest opleveren, bijvoorbeeld over aanvullende interventies en omgaan met verslaving en diagnostiek. Ook moest de studielast te behappen zijn naast het dagelijks werk." In samenwerking met de RINO Groep werd uiteindelijk een post-hbo-traject ontwikkeld met ruimte voor inhoudelijk maatwerk. Na een selectieprocedure startte de opleiding in september 2020 met veertien deelnemers.

Uçar is trots op wat er bereikt is: de opleiding is binnen drie jaar tot stand gekomen en bij een eerste evaluatie hoorde hij positieve geluiden. "De inhoud en indeling van het programma sluiten goed aan op het werk en de ontwikkelingsbehoefte; deelnemers kunnen het geleerde direct in de praktijk toepassen. We horen ook al dat de opleiding kan bijdragen aan vermindering van het verloop. Daarom gaan we na of en wanneer er een nieuwe groep kan starten. Dat is afhankelijk van de belangstelling en of het organisatorisch past, want hoewel de deelnemers in hun eigen tijd studeren, is de opleiding zelf tijdens werktijd en wordt deze volledig betaald door de organisatie."

Ook naar de ontwikkelmogelijkheden voor groepsleiders met een mbo-achtergrond wordt gekeken. "Als we hen willen opleiden tot accreditatieniveau, betekent dat al snel een volledige, vierjarige hbo-opleiding. Dat vergt een forse investering van medewerkers en organisatie, in tijd en in geld. We zoeken daarom uit of dat misschien op een andere manier kan."